Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov
Košarica Količina:

0


Znesek:

0,00

Prijava »
Koristni nasveti
Nasveti za uspešno sajenje jablan:
Priporočena razdalja med drevesi cepljenimi na šibki podlagi je cca. 2 m, na srednji pa cca. 4 m. Sadilna jama mora biti vsaj dvakrat širša od koreninske grude. V globino naj meri pol metra. Dno izkopa zrahljamo in obložimo z obrnjeno travno rušo, če je bila tam prej zelenica. Nasujemo nekaj komposta, sadiko postavimo v sadilno jamo ter preverimo ustrezno globino. Cepljeno mesto mora biti 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. Sadiko vzamemo iz jame ter na sredino namestimo mrežo proti voluharju, tako, da je vsaj 10 cm nad ravnino tal. Zapičimo kol, visok 150 cm s premerom 4 do 5 cm. Nato se lotimo sajenja. Drevo potegnemo iz lonca in potisnemo v mrežo. Pazimo na položaj kola – ta mora senčit deblo, stoji na torej na južni strani sadike. Koreninsko grudo obsujemo s kompostom, ki mu dodamo pest sadjarskega mineralnega gnojila. Pri višini nasutja upoštevamo, da se bo zemlja pozneje posedla. Površino rahlo pohodimo, s teptanjem ne pretiravamo, bolje bo, če sadilno jamo obilno zalijemo. Jablano privežemo h kolu, vez na sadiki pa naj bo zaradi posedanja višje kot na kolu. Tudi kasneje redno kontroliramo vezi. Dognojevanje naj bo zmerno! Ko opazimo, da jablana nima prirasta, pognojimo z membranskim gnojilom VitaCote 15-8-15. To storimo pred cvetenjem.

Podlage za jablane:
Šibko rastoče podlage:
M9 - drevo ostane nizko (2,5 - 2,8 m), z majhno krošnjo. Ker ima šibke korenine, potrebuje oporo in ni primerno za vetrovne lege. Zarodi zgodaj, rodi redno in oblino ter daje debele plodove. Raste v težkih pa tudi v lažjih tleh in dobro prenaša sušo.
M26 - nekoliko bujnejša rast kot M9 (3m), vendar prav tako potrebuje oporo. Drevo zarodi zgodaj in rodi obilno. Dobro raste na zračnih peščeno - ilovnatih tleh, slabo pa prenaša težka in vlažna tla. Ker potzno odganja in zgodaj konča vegetacijo, je odporna proti pozebi. Primerna je za sajenje v območjih z ostrejšim podnebjem.
Srednje bujno rastoče podlage:
MM111 - drevo raste dokaj bujno (4,5m), vendar ne potrebuje opore. Zarodi zgodaj in rodi obilno, uspeva v globokih in strukturnih tleh. Dobro prenaša sušo pa tudi vlažna zemljišča in nizke temperature.Podlage za hruške:
Podlaga kutina: Je srednje bujne rasti, višina je 3 - 3,5 m. Razdalja sajenja v vrsti 1,3 - 1,7 m, medvrstna razdalja je 3,2 - 3,5 m.

Podlaga za češnje:
Podlaga Colt: Srednje bujna podlaga, drevo zraste okrog 4 - 5 m visoko. Sadilna razdalja je 3,5 do 4 m. Prve dve leti po sajenju potrebuje oporo.

Podlaga za slive, medvrstne križance, marelice, nektarine, breskve:
St. Julijen: Imajo šibko do srednje bujno rast. Končna višina drevesa je cca. 3 m. Priporočljiva sadilna razdalja med drevesi v vrsti je 2 - 3 m.
Mirabolana: Imajo močnejšo rast, končna višina drevesa je cca. 4 - 5 m. Priporočljiva sadilna razdalja med drevesi v vrsti je 4 m.
Sejanec: Imajo bujno rast in razvijejo dobro razvejan koreninski sistem. Končna višina drevesa je cca. 3 - 4 m. Priporočljiva sadilna razdalja med drevesi v vrsti je 3 - 4 m.