Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov
Košarica Količina:

0


Znesek:

0,00

Prijava »
Brezplačna dostava za naročila nad 200 €.

Rakitovec - ŽENSKA rastlina

Hippohaea rhamnoides 'Leikora'

Rakitovec - ŽENSKA rastlina
 • Rakitovec - ŽENSKA rastlina
 • Rakitovec - ŽENSKA rastlina
 • Rakitovec - ŽENSKA rastlina
 • Cena:

  14,25 €

 • Šifra:

  1000010000

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

 • Sončna lega
 • Polsenčna lega
 • Velikost lonca: 2 l
 • Končna višina: 3 - 4 m
 • Višina sadike ob dobavi: 40 - 60 cm
Rakitovec (Hippohaea rhamnoides) je trajni grm, ki zraste do višine 6 metrov. Je izredno trdoživa rastlina, odporna na nizke zimske temperature in veter.
Grm je zelo dekorativen, z trnastimi vejami in sivo skorjo, ter sivozelenimi, suličastimi listi. Jeseni so veje polne velikih oranžnih jagod, ki so prava zakladnica vitaminov in antioksidantov in katere lahko obiramo tudi v zimskem času. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da moramo za tvorbo plodov posaditi moško in žensko rastlino. Rastlina cveti z dišečimi, medonosnimi rumenimi cvetovi, iz oplojenih ženskih cvetov pa se razvijejo jajčasti rdeče oranžni plodovi.

Vzgoja:
Je izredno nezahtevna rastlina, katero lahko praktično posadimo kamorkoli; raste celo v peščeni ali slani morki zemlji. Zaradi močnega koreninskega sistema, rastlino pogosto uporabljajo za zasajevanje erozijskih področij. Rakitovec izboljša strukturo tal in obogati zemljo s hranili (veže dušik v tla). Rastlina ima rada sončno lego.

Zdravilnost:
Jagode spadajo med zelo hranljive plodove, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Vsebujejo zelo veliko vitamina C (okrog 7-krat več kot limone), vitamina A in E. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline.
Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

Uporaba:
Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Z dodatkom sladkorja lahko naredimo zelo okusen in zdravilen sok. V času hladne vojne, so v vzhodni Nemčiji rakitovec uporabljali kot zdrav nadomestek za pomarančni sok.
Ko jagode dozorijo, stroke jagod rakitovca odrežemo in zmrznemo. Po odtajanju jagode enostavno otresemo iz grozda in naredimo odličen sok. Iz jagod lahko naredimo tudi marmelado, čaj...
Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože. Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja. Rakitovec je postal dragocena kulturna rastlina, ki jo množično gojijo v Nemčiji.