Aglaonema - nega dekorativne lončnice - Floraexpress
0

Aglaonema - nega dekorativne lončnice

Lega:

Senčno ali polsenčno mesto. Prenese tudi nekoliko slabše svetlobne pogoje, se pa zna zgoditi, da bo rast nekoliko bolj upočasnjena.

Zemlja:

Dobro odcedna mešanica zemlje. Pomembno je, da voda ne zastaja, saj je nagnjena h gnitju korenin.

Voda:

Zalijemo jo takrat, ko se zemlja že nekoliko presuši. Zalivamo jo s postano vodo.

Vlaga in temperatura:

18°C-24°C, uspeva na normalnih sobnih pogojih.

Gnojenje:

V času intenzivne rasti ga redno gnojimo – na cca 14 dni, odvisno od gnojila, ki ga uporabljamo.

Toksičnost:

Je toksična za živali.

Težave:

Aglaonema velja za zdravo rastlino, vendar pa jo lahko tu in tam vseeno pestijo težave.

Če rastlina dobi takoj po prihodu v nov dom rumene ali rjave liste, je to nekaj povsem normalnega. Lahko gre "le" za transportni šok oz. šok zaradi spremembe okolja. Rumeni in rjavi listi se tudi radi pojavijo takoj po presaditvi, saj je to za rastlino ponovno nek stres. Tu vam svetujemo, da odstranite vse rumene oz. rjave liste, predvsem pa ji dajte čas, da se navadi na novo okolje/razmere. V tem času je ne gnojite, ne pretiravajte z zalivanjem in postavite jo na stalno mesto. Če se težava ne odpravi, bo morda potrebno spremeniti kaj v negi - običajno v zalivanju.

Če opazimo rumene oz. rjava stebla, pa je to običajno vzrok v prekomerni vlagi. Kasneje lahko to vodi v gnitje korenin in posledično v propad rastline. Že na splošno imajo aglaonema mesnata stebla, v katerih zadržujejo vodo za "krizne" čase. Če je v zemlji preveč vode, jo je lahko tudi v steblih in to vodi v propad lončnice. Tu vam svetujemo, da zalivanje zmanjšate, po potrebi rastlino presadite in obrežite vse nagnite dele.

Razmnoževanje:

Najlažje jo razmnožujemo z delitvijo korenin od matične rastline. Ko se odločimo, da rastlino presadimo, jo takrat lahko tudi razdelimo in tako dobimo več mladih rastlin. Preprosto stebla s koreninami ločimo od matične rastline in jih posadimo v ločen lonček. Pomembno je, da izberemo pravilno mešanico zemlje, vse skupaj pa moramo postaviti na svetlo, toplo in vlažno mesto, da mlade rastline razvijejo močan koreninski sistem.