Alokazija – kako skrbeti za priljubljeno sobno rastlino - Floraexpress
0

Alokazija – kako skrbeti za priljubljeno sobno rastlino

Lega:

Svetla lega, z indirektno svetlobo. Direktnemu soncu je ne izpostavljamo, saj lahko dobi opekline.

Zemlja:

Zračna in dobro odcedna mešanica zemlje, saj voda ne sme zastajati. Idealna univerzalna mešanica 3:1:1 (zemlja: perli: lubje).

Voda:

Zalijemo vedno s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo. Zalijemo šele takrat, ko se zemlja že popolnoma presuši.

Voda in temperatura:

18°C-24°C, normalni sobni pogoji (40-60%)

Gnojenje:

V času intenzivne rasti jo redno gnojimo – na cca 14 dni, odvisno od gnojila, ki ga uporabljamo.

Toksičnost:

Žal spada med strupene rastline.

Težave:

V kolikor našo lončnico zalivamo preveč in prepogosto, ji lahko pričnejo gniti korenine. To običajno opazimo tako, da se listi pričnejo zvijati, robovi postanejo rumeni in po celotni ploskvi lista se lahko pojavijo rjavo črne liste. V primeru, da se to zgodi, svetujemo, da rastlino vzamete iz zemlje in preverite stanje. V kolikor je nagnit tudi že gomoljček, je zelo malo verjetno, da lahko rastlino rešite. V kolikor pa je gomoljček zdrav in so zgnile »samo« korenine, pa lahko alokazijo postavite v vodo, da se ponovno ukorenini. Ko ponovno razvije dovolj močan koreninski sistem, jo presadite v ustrezno mešanico zemlje in postavite na ustrezno stalno mesto. V začetni fazi bo moral biti substrat nekoliko bolj vlažen, da se dobro ukorenini.

​​​​​​​Napadejo jo lahko tudi volnate uši, tripsi/resarji in pršice. Da preprečimo njihov nastanek, svetujemo, da svoje rastline redno pregledujete in občasno liste obrišete z vlažno krpo. Tudi, ko prinesemo novo rastlino domov, jo je priporočljivo dati v karanteno za 14 dni. Ko pa našo alokazijo enkrat napadejo nepovabljeni gostje, moramo pravočasno ukrepati. Rastlino izoliramo, razkužimo mesto, kjer je bila postavljena in preverimo še sosednje rastline. Okuženo rastlino moramo nato ustrezno »zdraviti«. Najprej moramo škodljivca identificirati, nato pa rastlino pošpricamo z ustreznim insekticidom. Zavedati se moramo, da to lahko traja tudi do več tednov.

Razmnoževanje:

Najlažje se jih razmnožuje z gomoljčki, ki jih najdemo ob presajanju pri koreninah. Ko rastlino presadimo, lahko »poberemo« gomoljčke in jih nato ukoreninimo na mahu, v perlitu ali pa kar direktno v zemlji. Pomembno je, da našemu gomoljčku namenimo svetlo, vlažno in toplo mesto, da čim prej požene koreninice. Žal moramo biti tu zelo potrpežljivi, saj včasih traja več tednov, celo mesecev, da se to zgodi.