Anthurium - nega, razmnoževanje in težave - Floraexpress
0

Anthurium - nega, razmnoževanje in težave

Lega:

Svetla lega, z indirektno svetlobo. Direktnemu soncu ga ne izpostavljamo, saj lahko hitro dobi opekline.

Zemlja:

Zračna in dobro odcedna mešanica zemlje, uporabimo lahko mešanico za aroide. Idealna mešanica 3:2:2:2:1 (zemlja: kokosova šota: perlit: lubje: aktivno oglje).

Voda:

Zalijemo vedno s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo. Zalijemo ga takrat, ko se zgornji del zemlje nekoliko presuši.

Voda in temperatura:

18°C-24°C, nekoliko višja zračna vlaga (60-80%, odvisno od sorte), svetujemo vlažilec zraka.

Gnojenje:

V času intenzivne rasti ga redno gnojimo – na cca 14 dni, odvisno od gnojila, ki ga uporabljamo.

Toksičnost:

Žal spada med strupene rastline.

Težave:

Nepravilno zalivanje je običajno najbolj pogosti razlog za težave našega Anthurium-a. Velikokrat našo rastlino zalijemo preveč in to vodi v koreninsko gnilobo ter razvoj glivičnih obolenj. Celo prekomerno pršenje po listih vodi k listnemu ožigu.

Kakor je gnojenje za rastlino koristno, mu lahko tudi to škodi. V kolikor našo lončnico gnojimo prepogosto ali pa naredimo premočno koncentracijo gnojila, mu lahko le-to poškoduje korenine. To običajno opazimo tako, da dobijo listi dobesedno nekakšne opekline, robovi le-teh pa začnejo rjaveti. S časoma lahko rastlina propade.

Nihanje temperature je lahko tudi sama po sebi težave. Gre za tropske rastline, ki najbolje uspevajo na temperaturi 21°C-32°C. V kolikor temperatura pade pod 10°C, lahko to pusti posledice na našemu Anthurium-u – listi bodo začeli rumeneti, se povešati, s časoma bodo odpadli.

Prav tako je pomembno, da našo rastlino postavimo na pravilno mesto, kjer bo prejemala dovolj svetlobe. V kolikor bo dobila preveč direktnega sonca, bo le-ta opeklo njene čudovite, žametne liste. Prav tako lahko zaradi preveč svetlobe listi začnejo rumeneti.

​​​​​​​Najbolj pogosti škodljivci pri tej rastlini so: vataste uši, pršice in resarji/tripsi. Svetujemo predvsem redno pregledovanje in preventivno zaščito.

Razmnoževanje:

Najlažje jih razmnožujemo z delitvijo korenin ali pa s semeni.

V kolikor imamo več rastlin, se lahko med seboj tudi oprašujejo in na koncu lahko dobimo "jagode", polne semen. Ko so "jagode" oz. semena dovolj zrela - to lahko traja več mesecev, jih poberemo in posadimo. Posadimo jih lahko kar direktno v vlažno zemljo, ali pa jih položimo na vlažen mah. Pomembno je, da na koncu vse skupaj postavimo na svetlo, toplo in vlažno mesto, da semena čim hitreje vzkljijejo.