Kako skrbeti za sobne rastline pozimi? - Floraexpress
0

Kako skrbeti za sobne rastline pozimi?

Zima pomeni veliko suhega zraka, kratek dan in nihanje temperatur. Nič kaj idealne razmere za sobne rastline, kajne? Kljub temu, da jih imamo notri, nanje lahko vpliva kar nekaj dejavnikov, ki jih prinese zima. Nanje vpliva kratek dan, ki zmanjša količino svetlobe, suh zrak, zaradi ogrevanja in nihanje temperature (visoke temperature čez dan, nizke temperature čez noč). Da bo zimski čas minil s čim manj stresa in škode za vaše sobne rastline, je pomembno, da poskrbimo za primerne razmere v našem domu kjer se rastline nahajajo.

Pomembno je, da se zavedamo, da so rastline živa "bitja" in vsaka potrebuje določene pogoje, da bo uspevala v našem domu. Preden prinesemo neko rastlino domov, je dobro, če se pozanimamo, kakšno nego naša rastlina potrebuje. Le tako bomo tudi vedeli, če ji lahko to nudimo.

Na splošno pa pozimi poskušajmo posnemati razmere, ki se dogajajo v naravi. Na primer, tropske rastline izvirajo iz toplih območij, kjer je razlika v razmerah pozimi in poleti, minimalna, zato nimajo enake potrebe oz. zahteve po mirovanju. Vseeno pa velja ta čas, čas, ko rastline mirujejo oz. niso v fazi intenzivne rasti. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj smernic, kako ravnati s sobnimi rastlinami pozimi.

NEGA SOBNIH RASTLIN POZIMI

Kot smo že omenili, večina sobnih rastlin pozimi ne raste tako intenzivno, kot npr. od marca do septembra. To bomo predvsem opazili tako, da ne bo tvorila novih listov, posledično pa tudi ne potrebuje toliko zalivanja in gnojenja.

Zalivanje

Kljub temu, da je zrak pozimi nekoliko bolj suh, to ne pomeni, da moramo rastline zalivati enako kot do sedaj oz. še bolj. Rastline ne rastejo, nekatere so celo v popolnem mirovanju, zato potrebujejo manj vode. Zalivamo jih toliko, da "pokrijemo" njihove zahteve po vodi, vsekakor pa z zalivanjem ne pretiravamo, saj bodo pričele korenine gnite. Tu vam svetujemo predvsem to, da rastlino opazujete, saj vam bo sama povedala, kdaj potrebuje vodo. Npr. sukulente in kaktusi lahko dobesedno 3 mesece zdržijo brez vode, medtem ko bomo morali npr. našo monstero zalivati nekoliko bolj pogosteje - na cca. 14 dni.

Kljub temu, da je zgornja plast zemlje že suha, to ni nujno pokazatelj, da moramo rastlino zaliti. Predlagamo, da svoj prst "zapičite" v zemljo, da vidite, če je tudi notranjost suha. Tu se odlično obnesejo tudi merilci vlage, ki vam "povejo", kdaj je potrebno neko lončnico zaliti.

Nasvet: lončnice zalivajte s postano vodo, ki je ogreta na sobno temperaturo. Tudi tako se bomo izognili nepotrebnemu šoku.

Vlaga v okolju

Nizka zračna vlaga v okolju je en izmed prvih "sovražnikov", ki jih prinese zima. Raven vlage lahko v zimskem času celo pade na 10-20%, kar ni nič kaj idealno za tropske rastline. Večina ima rada, da je vlaga vsaj okoli 50%.

Vlago v okolju lahko povečamo tako, da si omislimo vlažilec zraka. V kolikor le-tega nimamo, obstajajo tudi drugi načini za zviševanje vlage.

En od teh je tudi ta, da damo rastline bolj skupaj. Rastline že same po sebi "oddajajo" vlago skozi liste. Prav tako sta npr. kuhinja in kopalnica idealna prostora za rastline, saj je običajno tam višji % vlage.

Drugi način zviševanja vlage je ta, da rastline postavimo na pladenj ali zraven njega, napolnjen z vodo. Tu ne smemo dovoliti, da so rastline neposredno v vodi, saj se lahko hitro zgodi, da bodo zalite preveč.

Tretji način pa je tudi ta, da rastline nekoliko pogosteje pršimo z vodo. Pazimo, da s pršenjem ne pretiravamo, da se na listih ne razvijejo glivične okužbe.

Temperatura v okolju

Svetujemo vam, da rastline umaknete od virov prepiha (okna, radiatorji, vrata), saj temperaturna nihanja lahko uničijo našo lončnico. Najbolj jim ustreza, če je čez dan med 18°C in 24°C, ponoči pa okoli 15°C. ​​​​​​​

Svetloba

Ne samo, da je pozimi dan krajši in posledično manj svetlobe, ampak je tudi samo sonce manj močno, saj žarki vstopajo pod manjšim kotom. Svetujemo vam, da rastline premaknete bližje oknom - idealno okno je južno ali zahodno. Vseeno pa tu pazimo, da se listi ne dotikajo okna/stekla, saj lahko dobijo poškodbe zaradi mraza.

Svetujemo vam tudi, da rastline redno obračate. Na tak način bomo zagotovili lepo, zdravo in enakomerno rast.

Odlično je tudi, da lončnicam na vsake toliko časa (ko se spomnimo :)) obrišemo liste z vlažno krpo. Na tak način bomo obrisali ves prah, ki se je nabral na listnih ploskvah, odmašili pore, rastlinam pa bo omogočilo tudi boljši dostop do svetlobe.

V kolikor pa je naše stanovanje bolj temno in naravne svetlobe ne moremo zagotoviti, vam predlagamo, da rastlinam nudite umetno svetlobo - luči za rast rastlin.

Gnojenje sobnih rastlin

Večina sobnih rastlin čez zimo ne potrebuje dodatnega gnojenja, saj so v fazi mirovanja. Z gnojenjem običajno prenehamo konec septembra oz. v začetku oktobra, ponovno pa jih pričnemo gojiti okoli meseca marca, ko se "prebujajo" iz zimskega spanca.

Obstajajo pa tudi rastline, ki vseeno potrebujejo nekaj gnojenja, a v zmanjšani količini.

Na našem YouTube kanalu pa smo pripravili tudi posnetek "Kako skrb​​​​​​​eti za rastline v hladnejšem delu leta", kjer ti še nekoliko podrobneje predstavimo, na kaj vse moraš biti pozoren/pozorna pri negi v zimskem delu leta.