Kalateja in maranta - Floraexpress
0

Kalateja in maranta - nega, težave in razmnoževanje

Lega:

Senčno ali polsenčno mesto. Direktega sonca ne prenese, saj lahko hitro dobi opekline.

Zemlja:

Dobro odcedna in zračna mešanica zemlje, saj voda ne sme zastajati. Mešanico lahko naredite tudi sami in sicer tako, da zmešate unverzalno zemljo s perlitom in lubjem v razmerju 3:2:2.

Voda:

Zalijemo jo takrat, ko se zgornja plast zemlje že nekoliko presuši. Sveujemo, da jo vedno zalivate s postano vodo, ki je ogreta na sobno temperaturo.

Vlaga in temperatura okolja:

Optimalna temperatura je med 18°C in 24°C. Uspeva pri normalnih sobnih pogojih, kjer je vlaga okoli 50-60%. Zelo nam bo hvaležna, če jo občasno popršimo z vodo ali pa poleg nje postavimo vlažilec vlage.

Gnojenje:

V času intenzivne rasti jo moramo na vsakih 14 dni pognojiti (npr. Plantella List).

Toksičnost:

Dobra lastnost kalatej in marant je ta, da sta popolnoma nenevarni za naše hišne ljubljenčke.

Težave:

Kalateja velja za tisto rastlino, ki bo hitro pokazala, če smo naredili napako v negi. Maranta je nekoliko bolj odporna in nam ne zameri hitro naših napak.

Zelo rade se ji sušijo konice in robovi na listih. Običajno to pomeni, da je zrak v okolici presuh. Svetujemo redno pršenje ali pa poleg rastline postavimo vlažilec zraka oz. podstavek, napolnjen z vodo.

Rumeni listi so lahko posledica več stvari - nepravilno zalivanje, naravni pojav, nepravilna lega, gnojenje in posledica šoka. Tu se moramo vedno najprej vprašati, kaj smo spremenili v negi. Smo rastlino preveč zalili ali pa smo jo morda pozabili zaliti? Na kakšni legi je? Smo jo pred kratkim presadili ali pa postavili na drugo meso? Vse to nam bo pomagali najti pravi vzrok za omenjeno težavo.

Zvijanje listov je običajno znak, da je rastlina žejna ali pa smo jo posadili v neustrezno mešanico zemlje. Lahko pa je vzrok tudi v gnitju korenin - očitno smo rastlino enkrat zalili nekoliko preveč in so ji korenine zgnile. Posledično ne morejo več črpati vode, da preskrbijo rastlino.

Zelo rade pa jo napadejo tudi volnate uši in kaparji. Tu svetujemo predvsem preventivno zaščito (npr. občasno škropljenje z Neem tonikom, Raptolom, Promanalom). V kolikor pa je rastlina že okužena, pa je potrebno le-to izolirati in jo pričeti ustrezno tretirati z insekticidoM oz. škodljivce mehanično odstraniti (vatirana paličaca + alkohol).

Razmnoževanje:

Najlažje jo razmnožujemo z delitvijo korenin od matične rastline. Ko se odločimo, da rastlino presadimo, jo takrat lahko tudi razdelimo in tako dobimo več mladih rastlin. Preprosto stebla s koreninami ločimo od matične rastline in jih posadimo v ločen lonček. Pomembno je, da izberemo pravilno mešanico zemlje, vse skupaj pa moramo postaviti na svetlo, toplo in vlažno mesto, da mlade rastline hitro poženejo korenine.