Mačji rep - vzgoja in uporaba zdravilne rastline - Floraexpress
0

Mačji rep - vzgoja in uporaba zdravilne rastline

Mačji rep, znanstveno ime Bulbine Frutescens, je afriška zdravilna rastlina, ki vsebuje sok za celjenje ran. Nekateri jo imenujejo tudi cevasta Aloe vera, vendar jima je skupno le, da obe tvorita gel v listih. Gel vsebuje antibakterijske lastnosti, ki pomagajo hitreje zaceliti rane, opekline in pike insektov. Poleg tega pa tudi odlično vlaži in čisti kožo.

Vzgoja mačjega repa

Rastlina izvira iz Južne Afrike, je sočnica in v višino doseže do 50 centimetrov, v naravnem okolju pa še nekoliko več (do 1 metra). Primerna je predvsem za na gredice, za skalnjake ali pa jo preprosto vzgajamo v loncu. Velja za zelo hitro rastočo rastlino, ki nas že zgodaj spomladi razveseljuje s svojimi rumeno oranžnimi cvetovi, ki spominjajo na zvezdice in privabljajo čebele. Proti koncu poletja zacveti ponovno, vendar ne tako bujno. Svetujemo tudi, da odcvetele cvetove sproti odstranjujete, saj tako spodbudite nastanek novih.

Velja za izjemno nezahtevno rastlino, ki nam bo uspevala praktično kjerkoli. Vseeno pa je priporočljivo, da ji namenimo sončno ali polsenčno lego ter posadimo v dobro odcedno zemljo. Je izredno odporna na sušo, vendar nam bo najlepše uspevala, če jo v času bujnega cvetenja redno zalivamo. Mačji rep je trajnica, vendar ga moramo, v kolikor je huda zima, primerno zaščititi (koprena, slama, žagovina, listje) ali pa, še bolje, prezimiti v notranjih prostorih. Če se ga odločimo prezimiti v notranjih prostori in ga postavimo v temen prostor, se zna zgoditi, da bo listje odpadlo. S tem ni nič narobe, saj bo na pomlad, ko bo rastlina prišla na svetlo, ponovno pognala nove liste.

​​​​​​​Zanimivost: v latinščini "bulbine" pomeni čebulica in njegovi listi res spominjajo na liste čebulnic, vendar z njimi nima nič skupnega.

Razmnoževanje

Mačji rep lahko razmnožujemo na več načinov - s semeni, potaknjenci ali z delitvijo od matične rastline.

V kolikor se odločimo za razmnoževanje s potaknjenci, lahko od matične rastline preprosto odtrgamo vejico ali poganjek, ki ga preprosto damo v vlažno mešanico zemlje. Na tak način bo naš potaknjenec oz. poganjek zelo hitro razvil korenine, mi pa smo dobili novo samostojno rastlino.

​​​​​​​V kolikor se lotimo razmnoževanja s semeni, se tega lotimo zgodaj spomladi. Semena posadimo v dobro odcedno in rahlo vlažno mešanico zemlje, ter počakamo, da vzklijejo. Ko sadika razvije 4-5 listov in dober koreninski sistem, jo lahko posadimo na novo, stalno mesto.

Uporaba

Poleg svoji dekorativnih značilnosti, pa je mačji rep tudi vsestransko uporaben. V domovini mu kar pravijo "prva pomoč". Uporabljajo se njegovi mesnati listi, ki vsebujejo gel in so polni antibakterijskih snovi. Je nepogrešljiv pri zunanji uporabi, saj blaži opekline, pomaga pri pikih in celjenju ran ter prask. Preprosto vzamemo list, ga prelomimo ali nežno povaljamo med dlanmi, njegovo vsebino pa nanesemo na prizadeto mesto.

Domačini pa iz njega tudi kuhajo čaj na način, da če liste samo prelijejo vrelo vodo. Mnogi čaj sicer odsvetujejo, saj je bolj uporaben za zunanjo uporabo.