Neem tonic in perlit - uporaba - Floraexpress
0

Neem tonic in perlit - uporaba

Neem tonic in perlit - dva izdelka, ki ju zagotovo uporablja vsak rastlinoljubec. Gre za nepogrešljiva pripomočka, ki se ju lahko uporablja ne glede na sorto rastline. Neem tonic uporabljamo za zaščito naših rastlin in gnojenje. Perlit pa se običajno uporablja za razmnoževanje rastlin in za bolj zračno zemljo.

Neem tonic

Običajno Neem tonic uporabljamo takrat, ko se na naših rastlinah pojavijo prvi znaki težav - škodljivci, gniloba, plesen. Prav tako ga lahko uporabljamo kot listno gnojilo in je primeren tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Ima zelo specifičen vonj po ječmenovi kavi in je grenkega okusa, zato učinkovito povečuje odpornost rastlin na kar 609 različnih vrst bolezni in škodljivcev. Gnojilo je primerno tudi za uporabo v ekološki pridelavi.

Kako uporabljamo Neem tonic?

Neem tonic je primeren za zalivanje in škropljenje sadnega in okrasnega drevja, lupinarjev, citrusov in vseh sort sobnih, balkonskih rastlin ter grmovnic, trajnic in enoletnic. Neem tonic uporabljamo za zatrtje uši, kapusovega belina, pušpanove vešče, kaparjev, tripsov, pršic, strun muh in mnogo drugih.

Prav tako ga lahko uporabljamo za gnojenje zelenjave, sadnega drevja in jagodičevja, lupinarjev, vinske trte, okrasnih sobnih in balkonskih rastlin, trajnic in enoletnic.
​​​​​​​
Hranimo ga vedno dobro zaprtega v temne prostoru in pri temperaturi nad 5°C. V primeru, da se strdi, ga postavimo nekam na toplo, da postane ponovno tekoč oz. da dobi konsistenco lja.

Uporaba Neem tonica

Vzamemo 1 liter mlačne vode (cca 30°C) in vanjo vljijemo od 5 do 15 ml Neem tonica. Mešanico delamo vsakič sproti, ki jo pred uporabo vedno dobro pretresemo in uporabimo v 8 urah.

S škropljenjem rastlin lahko pričnemo takoj, ko se na rastlinah pojavijo prvi listi. Škropimo na vsakih 7 dni, v obdobju 6 tednov. To lahko počnemo do zadnjega dne pred obiranjem. V primeru, da v roku 24 ur po škropljenju dežuje, škropljenje ponovimo. Škropimo vedno pozno zvečer, ko sonce že zahaja, po listih, z obeh strani in po tleh blizu korenin.

Perlit

Perlit - ste že videli tiste "bele kroglice", podobne stiroporju, ki jih pogosto najdemo v zemlji? Pa veste tudi, čemu služijo? Njihov namen je, da naredijo medij, se pravi zemljo, bolj zračno. Perlitu je zelo podoben vermikulit, ki se ravno tako uporablja za bolj zračno zemljo, a je izbira perlita v tem primeru boljša.

 Kaj je perlit?

Perlit je vulkansko steklo, ki ga segrejejo na 871°C. Pri teh stopinjah namreč steklo poči - tako kot kokica, in se razširi na 13-kratno velikost. Kroglice so lahke, sterilne, enostavne za uporabo in dolgotrajne. Dobra lastnost perlita je ta, da je nevtralen in se ga praktično lahko uporabi povsod.

Tako perlit kot vermikulit pomagata pri zračnosti, zadrževanju vlage, a je perlit nekoliko bolj porozen in posledično omogoča boljše odtekanje vode kot pa vermikulit. Vermikulit se odlično obnese pri sobnih rastlinah, ki ne potrebujejo toliko vode oz. vlažne zemlje - npr. kaktusi, sukulente.

Perlit je odlična izbira za vse tiste lončnice, ki potrebujejo visoko vlažnost oz. nekoliko bolj vlažno zemljo. Tu vam svetujemo, da pred uporabo perlit vedno "operete" oz. navlažite.

Kako uporabljamo perlit?

Perlit lahko uporabljamo v različnih mešanicah zemlje in kot tudi samostojnega.Uporablja se ga za izboljšanje zračnosti zemlje, sama mešanica pa je tudi bolj rahla in odcedna.

Prav tako pa se perlit lahko uporablja za ukoreninjenje potaknjencev, saj omogoča močnejši razvoj koreninskega sistema pri rastlini, kot pa če jo koreninimo v vodi. Naše izbrane rastline preprosto obrežemo, nove potaknjence pa "zapičimo" v vlažen perlit. Vse skupaj nato postavimo nekam na toplo in svetlo mesto. Potaknjence lahko pokrijemo s prozorno vrečko, da se ustvari nekakšna mikroklima, ki zagotavlja optimalne pogoje za razvoj naše rastline. Potaknjence lahko nato, ko je koreninski sistem že dovolj razvit, posadimo v ustrezno mešanico zemlje. V kakšno, je odvisno od rastline, ki smo jo ukoreninili.

Perlit se ravno tako uporablja še v farmacevtskih izdelkih za filtriranje vode in pa v gradbeništvu.