Razlika med Monstero Albo in Thai Constalation - Floraexpress
0

Razlika med monstero Albo in Thai Constellation

Ali znate med seboj ločiti monstero Albo Variegato in Thai Constellation? Če je odgovor ne, vam bomo v tokratnem članku predstavili 5 razlik, kako med seboj ločiti te dve rastlini. Morda se boste lahko na podlagi teh razlik v prihodnje tudi lažje odločili, katera lončnica je primerna za vaš dom.

Barva listov

Prva in tudi zelo očitna razlika med tema dvema monsterama je barva listov.

Monstera Albo

Ima veliko bolj čisto, belo barvo, ki je lahko lepo razpršena po celotni ploskvi lista. List je lahko tudi pol bel ali pol zelen, lahko pa je celo tudi popolnoma bele ali zelene barve. V primeru, da je naša rastlina naredila popolnoma bel list, se moramo zavedati, da bo tak list s časoma propadel, saj ne more rastlini priskrbeti hrane. Beli listi oz. beli deli listov so brez klorofila in posledično ne morejo prosizvajati fotosinteze - hrane. Ravno zaradi tega razloga, se bo rastlina, belega lista, poskušala čim prej "znebiti".

Monstera Thai Constellation

Pri monsteri Thai Constellation pa lahko hitro vidimo, da je bela barva nekoliko bolj "umazana" oz. kremasta. Sama barva je zelo lepo razpršena po celem listu, ki spominja na ozvezdje - od tu je dobila tudi ime. Zelo redko se zgodi, da bi bela barva prevladovala na listu, zato je tudi nekoliko manj občutljiva.

Rast monstere

Tudi pri sami rasti teh dveh rastlin je kar nekaj razlik. Najprej lahko opazimo hitrost rasti - Thai Constellation raste bistveno hitreje kot pa Albo Variegata. Naslednja razlika je tudi v obliki rasti. Monstera Thai Constellation ima nekoliko bolj kompaktno rast. Temu gre zasluga, da tvori liste bistveno bolj skupaj kot pa Albo Variegata. Tudi sami listi so nekoliko večji in bolj fenestrirani oz. "narezani", kar naredi rastlino še bolj bujno. MOnstera Albo Variegata tvori liste nekoliko bolj narazen in zato celotna rast deluje nekoliko "razpotegnjeno". Listi so nekoliko manjši in tudi zaradi tega deluje rastlina nekoliko manj košata. Pri tej sorti je, ravno zaradi svojega načina rasti, priporočljivo rastlini nuditi oporo. Na tak način se bo lepo vzpenjala, imela lepo rast listi pa bodo lepo pisani in fenestrirani.

 Variegacija - stabilna in nestabilna

Nestabilna variegacija

Navadno jo najdemo pri monsteri Albi Variegati. Gre za pisanost rastline, ki je naravno prisotna in genetsko pogojena. To pomeni, da lahko s časoma naša lončnica izgubi svojo pestrost in postane nazaj zelena - ni pa nujno! Ravno zaradi tega je že pri samem nakupu priporočljivo, da smo pozorni na nekaj stvari - kupimo rastlino, ki ima čim bolj pisano steblo, saj bomo na tak način zagotovili lepo pisane liste. Izogibamo se rastlinam, ki imajo popolnoma belo ali zeleno steblo - popolnoma belih ali zelenih listov ne želimo. Za ohranjanje pisanosti je pomembno tudi, da rastlini nudimo čim bolj optimalne pogoje za uspevanje.

Stabilna variegacija

Navadno jo najdemo pri monsteri Thai Constellation. Gre za variegacijo, ki je ustvarjena v laboratoriju, iz kulturnih tkiv. To v praksi pomeni, da ne rabimo skrbeti, da se bo pisanost pri rastlini izgubila. Nahaja se tako na listih kot tudi na steblih in celo na koreninah.

Razmnoževanje monstere

Obe sorti se lahko razmnožuje s stebelnimi potaknjenci. Pri monsteri Thai Constellation je vseeno, kateri potaknjenec oz. kako pisan list si izberemo, saj je pisanost rastline stabilna.

Pri monsteri Albo Variegati pa je pomembno, da v kolikor se odločimo delati potaknjence, da smo pozorni na pisanost stebla. Kot že zgoraj omenjeno, je pri tej rastlini pisanost nestabilna, zato je pomembno, da je steblo našega potaknjenca čim bolj pisano. Samo na tak način lahko "ohranjamo" variegiranost. V kolikor bomo izbrali popolnoma zeleno steblo, obstaja velika verjetnost, da bo naša nova rastlina s časoma začela tvoriti popolnoma zelene liste. Pri tej sorti pa moramo biti pozorni na še eno stvar in sicer: v kolikor začne naša rastlina tvoriti vedno bolj zelene liste, predlagamo, da se jo poreže do tistega lista, ki je bil nazadnje lepo pisan in jo s tem na nek način "spodbudimo", da začne ponovno delati pisane liste. V kolikor se to ne zgodi in še naprej dela zelene oz. vedno manj pisane liste, se moramo zavedati, da tega ne moremo delati v nedogled in moramo na neki točki "obupati" in se sprijazniti, da smo dobili "navadno" monstero.

Delanja potaknjencev se lotimo tako, da odrežemo tik pod zračno korenino. Vse skupaj lahko nato koreninimo v vodi, v mahu, v perlitu ali pa damo kar direktno v zemljo. Našo rastlino nato postavimo nekam na svetlo, toplo in vlažno mesto. Pomembno je, da se tega lotimo ob pravem letnem času (pomlad, poletje), da potaknjenec razvije res dovolj močan koreninski sistem.

Nega monstere

Tako monstera Ablo, kot monstera Thai Constellation imata enake zahteve po negi. Se pravi, postavimo ju na svetlo lego, z indirektno svetlobo. Preneseta nekaj jutranjega sonca, ki še ni tako močno, popoldne pa naj bosta raje v senci, da ne dobita opeklin. Zelo nam bosta hvaležni, če poleg njiju postavimo vlažilec zraka, ali pa ju občasno popršimo z vodo. Ker gre za tropski rastlini, naj bo vlaga v ozračju vsaj 55%. Če pa bo še kakšen % več, pa še toliko bolje. Zalivamo ju zmerno, najbolje takrat, ko se zemlja že nekoliko presuši. V času intenzivne rasti pa obe rastlini tudi redno gnojimo.

Sedaj pa k razlikam v negi. Obe monsteri načeloma potrebujeta oporo za rast, le da jo bo monstera Albo potrebovala nekoliko hitreje - zaradi svojih daljših in tanjših stebel. Načeloma velja, da je za monstero Thai Constellation skrbeti nekoliko lažje. To pa predvsem zaradi tega, ker nam ni potrebno skrbeti, da bo izgubila variegacijo in nam jo posledično ni potrebno obrezovati. Ravno zaradi tega, lahko dobimo veliko hitreje večjo in bolj bujno rastlino. Prav tako je monstero Thai Constellation nekoliko lažje razmnoževati, saj lahko naredimo praktično kjerkoli rez za potaknjenec, saj bo le-ta vedni lepo pisan. Prav tako se lahko "tajko" razmnožuje tudi s kulturnimi tkivi, med tem, ko je ta metoda razmnoževanja pri Albo redko uspešna in zamudna.

Lahko pa si ogledate tudi naš video, kjer smo na praktičnem primeru prikazali razliko med monstero Albo Variegato in monstero Thai Constellation.