Sladki pelin - Floraexpress
0

Sladki pelin

Sladki pelin, znanstveno Artemisia annua, je ena izmed najbolj zdravilnih rastlin. Gre za 1,5 metra visok, enoletni grmiček, sladkega vonja in grenkega okusa. Listi so srebrno zelene barve, aromatični in čipkaste oblike. Uporablja se za znižanje povišane temperature, povečuje imunsko odpornost, blaži menstrualne in trebušne krče, je učinkovito protivnetno zdravilo in odganja mrčes. Ima čudovite, majhne rumene cvetove, ki so zelo podobni cvetom navadnega pelina. Pobira se jih v lepem in suhem vremenu, običajno v mesecu avgustu in septembru. Za razliko od navadnega pelina, je ta nekoliko manj grenak in ima nekoliko več zdravilnih lastnosti.

Uporaba sladkega pelina

Strokovnjaki sladkemu pelinu pripisujejo okoli 20 različnih zdravilnih učinkov, zato ta rastlina postaja tudi vse bolj iskana in popularna. Vsebuje artemisinin, ki je primarna zdravilna učinkovina, ki pozitivno učinkuje predvsem pri zdravljenju malarije.

Sladki pelin je uporaben predvsem v sledečih oblikah:

- v kapsulah,

- mazilih,

- eteričnih oljih,

- čajih,

- hidrolatih,

- tinkturi.

Odličen je tudi v boju proti raku (metastazah) - skupaj z železom namreč tvori kisikove radikale, ki pa uničujejo rakaste celice (metastaze). Kot preventiva pa lahko pijemo čaj ali hidrolat.

Vzgoja sladkega pelina

Ker gre za enoletnico, to pomeni, da bomo morali rastlino vsako leto na novo posaditi. Vzgojimo jo lahko iz semena, v naši ponudbi pa najdete sadike, posajene v lonček premera 10,5 centimetrov. Sadiko sladkega pelina lahko vzgajamo na prostem (na vrtu) ali pa v večjem loncu. Namenimo mu sončno ali polsenčno lego, zadostuje pa navadna vrtna zemlja. Zalivamo ga zmerno in je zelo nezahteven za vzgojo. Paziti moramo le, da ga ne zalivamo prepogosto, saj to vodi v gnitje korenin. Tudni gnojenja ne potrebuje, ne bo pa nič narobe, če zgodaj spomladi v mešanico zemlje primešamo nekaj počasi topnega gnojila, ki se bo počasi raztapljal skozi celo sezono.

Morda kot zanimivost: rastlina ni podvržena škodljivcem, saj jih njen sladek vonj odganja. Prav tako ni podvržena raznim boleznim.

Kdaj bo primeren za obrezat, je seveda odvisno lege, kjer je posajen. Načeloma pa se liste, rumene cvetove in poganjke "obira" v mesecu avgustu in septembru. Te se nato posuši in kasneje uporabi za pripravo domačega čaja.

Čaj iz sladkega pelina

Vsi vemo, da je sladki pelin zelo zdravilna rastlina. V nadaljevanju bomo zapisali postopek, kako iz te rastline narediti čaj.

1. Zavremo 1L vode.
2. Dodamo približno 5 gramov posušenih listov ali stebel v vrelo vodo (100°C) ali
3. Dodamo 20 gramov sveže narezanih listov in stebel v vrelo vodo (100°C).
4. Vse skupaj odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo stati 15 minut.
5. Po 15 minutah precedimo in čaj je pripravljen na zaužitje.
6. Čaja ponovno ne pogrevamo/ne zavremo.
7. Po okusu lahko čaj tudi sladkamo s sladkorjem, medom, lahko mu celo dodamo mleko ali limonin sok.
8. Čaj pijte po požirkih skozi cel dan. Čaj je uporaben 2 dni.