Splošni vodnik za nego sobnih rastlin - Floraexpress
0

Splošni vodnik za nego sobnih rastlin

Včasih nam vzgoja sobnih rastlin lahko predstavlja pravi izziv. Ko že mislimo, da smo neko lončnico končno "naštudirali", se običajno pojavijo težave. V nadaljevanju bomo predstavili 9 koristnih nasvetov in trikov, kako uspešno skrbeti za lončnice.

9 NASVETOV ZA NEGO

Svetloba

Rastline za svojo rast in fotosintezo potrebujejo svetlobo. Nobena rastlina nam na dolgi rok ne bo uspevala v zelo temnih kotičkih ali celo v popolni temi. Svetlobni pogoji se razlikujejo glede na sorto rastline, ki jo izberemo. Večina lončnic pa nam bo sicer odlično uspevala na močni, indirektni svetlobi. Običajno je to blizu južnega ali zahodnega okna.

Zalivanje

Najpomembnejša stvari pri negi rastlin je zagotovo zalivanje oz. količina vode. Dejstvo je, da rastline za preživetje potrebujejo vodo - ene več, druge manj. Včasih pa nam to opravilo lahko povzroči težave in se velikokrat vprašamo, kakšna je sploh prava količina vode za neko rastlino. Večina lončnic ima rada, da je njihova prst ves čas rahlo vlažna. In kako lahko sploh vemo, če je zemlja dovolj vlažna? Preprosto potisnemo prst v zemljo in zelo hitro bomo vedeli, ali je zemlja suha oz. mokra. Rastlino pa lahko vzamemo tudi iz okrasnega lonca in preverimo, kako težka je.

​​​​​​​Svetujemo vam, da rastline vedno zalivate z namakanjem. V vodo jih namočimo za cca 30 minut. Na tak način bo lončnica "popila" točno toliko vode, kolikor jo potrebuje, mi pa se bomo na tak način izognili marsikateri prezalitosti. Priporočamo tudi, da jih zalivate s postano vodo in ne direktno z vodo iz pipe, saj le-ta vsebuje ogromno mineralnih snovi, ki lahko rastlini škodijo. Hkrati pa je običajno postana voda ogreta na sobno temperaturo, kar je idealno. Prehladna voda lahko povzroči šok na koreninskem sistemu.

Zemlja

Vse se vedno začne pri pravilni izbiri mešanice zemlje. V kolikor rastline ne posadimo v kakovostno prst, se nam kasneje lahko pojavijo določene težave (zastajanje vode,...). Za večino sobnih rastlin velja, da obožujejo dobro odcedno, predvsem pa zračno mešanico zemljo. To lahko dosežemo na zelo preprost način - dodamo nekaj perlita.

Običajno lahko v specializiranih trgovinah že kupimo narejeno mešanico za rastline ali pa jo namešamo tudi sami.
Za večino sobnih rastlin pride v poštev mešanica, ki je sestavljena iz:
univerzalne zemlje,
perlita in
lubja

Takšna mešanica je primerna za večino sobnih rastlin, saj je zračna, perlit pa zadržuje pravo količino vode. Ta mešanica se odlično obnese predvsem za različne palme, fikuse, kalateje in celo alokazije.

Za aroide lahko namešamo:
- univerzalno zemljo,
perlit,
lubje,
kokosovo šoto,
aktivno oglje  

Takšna mešanica se odlično obnese za rastline, ki potrebujejo nekoliko bolj zračno zemljo. Sem spadajo predvsem monstere, filodendroni, anthuriumi, singoniji...

Za epifite lahko namešamo:
- lubje,
šotni mah,
perlit,
aktivno oglje

Takšna mešanica je predvsem primerna za epifite oz. za rastline, ki v naravi rastejo na drevesih. To so predvsem razne orhideje in anthuriumi. Mešanica na nek način "posnema" naravno okolje - lubje predstavlja drevesa, šotni mah in perlit pa odlično zadržujeta vodo v zemlji.

Za kaktuse pa namešamo:
- univerzalno zemljo,
perlit,
pesek

​​​​​​​ Ta mešanica predvsem odgovarja rastlinam, ki za svoje uspevanje ne potrebujejo veliko vode, zato je pomembno, da le-ta ne zastaja. Mešanica se odlično obnese za različne kaktuse, sukulente, pa tudi aloe vere, taščine jezike...

Vlaga v okolju

Tudi vlaga igra pomembno vlogo pri rastlinah. V presuhem okolju lahko lončnice hitro postanejo nesrečne, dehidrirane. Večina sobnih rastlin nam bo zelo hvaležna, če je vlaga v ozračju med 40% in 60%. To lahko dosežemo tako, da zraven rastlin postavimo vlažilec zraka, podstavek napolnjen z vodo ali pa rastline občasno popršimo z vodo.

​​​​​​​Seveda obstajajo rastline, ki jih nižji % vlage ne moti (sukulente, kaktusi...), in pa rastline, ki potrebujejo še nekoliko bolj vlažno okolje (redke sorte anthuriumov, monster...).

Gnojenje

V obdobju aktivne rasti, ki traja pri nas od začetka februarja pa do konca septembra, je pomembno, da rastline redno gnojimo. Zaradi intenzivne rasti, tvorbe novih listov, cvetov in plodov, je pomembno, da jim nudimo dodatno "energijo". Običajno moramo sobne rastline gnojiti na 14 dni, je pa količina gnojenja odvisna predvsem od sorte rastlin in gnojila, ki ga izberemo.

Škodljivci

Vsak, ki ima doma rastline, pa naj bodo to sobne ali zunanje, se slej ali prej sreča s škodljivci. Da bi jih lahko preprečili, je pomembno predvsem to, da jih redno pregledujemo (to lahko storimo takrat, ko jih zalivamo ali pa obrišemo liste) in jih občasno preventivno pošpricamo z insekticidom (Raptol, Promanal, Neem tonik...).

​​​​​​​Svetujemo tudi, da že ob nakupu dobro pregledate rastlino in jo ob prihodu v svoj dom izolirate za 10-14 dni. Na tak način boste preprečili vnos nepovabljenih gostov v svoj dom.

Obrezovanje

Priporočljivo je, da sproti odstranjujemo stare in porumenele liste. Gre za popolnoma naravni pojav - ko rastlina naredi nove liste, starejši odmrejo. Najbolje je, da vzamemo oster nož ali vrtne škarje in stare, odmrle ter porumenele liste preprosto odrežemo. S tem rastlini ne bomo popolnoma nič škodovali, temveč jo bomo še spodbudili k tvorjenju novih. 

Priporočljivo je tudi, da odstranimo vse okužene liste, v kolikor ima naša rastlina škodljivce. V kolikor je na listu res malo škodljivcev, lahko le-te odstranimo ročno in celotno rastlino tretiramo z insekticidom. V kolikor pa je škodljivcev preveč, je običajno bolje, da najbolj okužene liste preprosto odstranimo, celotno rastlino pa ravno tako izoliramo in jo pošpricamo z insekticidom.

​​​​​​​V kolikor se nam zdi, da je naša lončnica postala prevelika za naš prostor, jo lahko ravno tako obrežemo in naredimo potaknjence. Tega "opravila" se lotimo v času, ko rastlina aktivno raste - spomladi in poleti. Lončnico porežemo na želeno velikost (z obrezovanjem seveda ne smemo pretiravati!), iz odrezkov lahko naredimo potaknjence ali pa jih zavržemo.

Okrasni lonec

Ni vsak okrasni lonec primeren za našo sobno rastlino. Zelo je pomembno, da izberemo pravilno velikost lonca. Običajno naj bo ta vsaj dve številki večji od sadilnega lonca. Če npr. kupimo rastlino, ki je posajena v lonec premera 12 cm, naj bo okrasni lonec velik vsaj 14 cm. Na tak način bomo zagotovili prostor, da lahko zrak kroži. Kot vemo, je zrak/kisik izredno pomemben za zdrav koreninski sistem. V kolikor je dekorativni lonec premajhen, zrak ne more krožiti, voda lahko zastaja, razvijejo pa se lahko tudi različne glivične bolezni in škodljivci.​​​​​​​

Dodatki za rastline

Kokosove opore

V kolikor v naš dom prinesemo rastline, ki plezajo, jim bomo morali s časoma nuditi tudi oporo. S tem jih tudi spodbudimo k tvorjenju večjih listov in fenestracij (npr. monstere), saj so bližje svetlobi.​​​​​​​

Merilci vlage

V kolikor ne veš, kdaj je katera rastlina dovolj zalita, si lahko pomagamo tudi z merilci vlage. Te nam pokažejo, ali je katera rastlina zalita dovolj oz. če jo moramo zaliti.​​​​​​​

Lepljive plošče

V kolikor na rastlinah ali v njihovi bližini opazimo majhne, črne mušice - mrtvaške mušice, lahko zraven rastlin postavimo lepljive plošče. Mušice sicer niso škodljive, so pa zelo nadležne.​​​​​​​

Vlažilec zraka

Suh zrak predstavljaa velik problem, predvsem v zimskih mesecih, zaradi ogrevanja - radiatorji, peči,... Zaradi nižje vlage, lahko začnejo rjaveti konice listov, se pojavijo določeni škodljivci in na splošno lahko delujejo rastline nekoliko bolj "dehidrirane". Odlična rešitev so vlažilci zraka. Z njimi lahko zelo hitro in učinkovito povečamo % vlage v prostoru, rastline pa nam bodo zelo hvaležne.​​​​​​​