Vzgoja vanilije - Floraexpress
0

Vzgoja vanilije

Lega:

Polsenčno ali svetlo mesto, z indirektno svetlobo. Direktnemu soncu je ne izpostavljamo, saj jo lahko le-ta opeče.

Zemlja:

Mešanica lubja in šote. Upoabimo lahko tudi substrat za orhideje.

Voda:

Zalijemo jo takrat, ko se zemlja že nekoliko presuši. Zalivamo jo s postano vodo.

Vlaga in temperatura:

16°C-24°C, za svoje uspevanje potrebuje nekoliko višjo zračno vlago (40-90%). Tu svetujemo, da poleg postavite vlažilec zraka.

Gnojenje:

V času intenzivne rasti ga redno gnojimo – na cca 14 dni, odvisno od gnojila, ki ga uporabljamo.

Toksičnost:

Spada med netoksične rastline.

Težave:

Vanilija na splošno velja za neproblematično sobno rastlino, vseeno pa moramo poskrbeti za neke osnovne zahteve, da nam ostane zdrava.

Najpogosteje jo lahko doleti gniloba stebel in korenin, ki so posledica prekomernega zalivanja. Tu je zelo pomembno, da rastlino posadimo v dobro odcedno mešanico zemlje, da voda ne more zastajati. V kolikor bo lončnica predolgo časa "stala" v premočeni zemlji, lahko le-to vodi v gnitje korenin. Prav tako je zelo pomembno, da ji nudimo dovolj svetlobe, da lahko voda normalno izhlapeva in da jo pravilno gnojimo.

Naslednja težava, ki se rada pojavi je rjavenje, ki je posledica nepravilne lege, prekomerne vlage in prenatrpanosti. Rjo na listih običajno zelo hitro opazimo, saj se na spodnji strani listov pojavijo oranžno rjave lise, list pa se s časoma posuši in odpade. Tu svetujemo, da obolele liste odstranite in rastlino zdravite s fungicidom.

Razmnoževanje:

Najlažje jo razmnožujemo s stebelnimi potaknjenci. Rastlino preprosto obrežemo na cca. 10 centimetrske potaknjence. Spodnja sva lista odstranimo in vse skupaj damo koreniniti v vodo. Da razvije koreninski sistem, lahko traja tudi do več mesecev. Enkrat, ko so korenine dovolj razvite, našo novo rastlino posadimo v substrat za orhideje in postavimo na svetlo, toplo, predvsem pa vlažno mesto.