Zebra plant ali Afelandra - nega dekorativne lončnice - Floraexpress
0

Zebra plant ali Afelandra - nega dekorativne lončnice

Lega:

Svetla lega, z indirektno svetlobo. Prenese tudi nekoliko slabše svetlobne pogoje.

Zemlja:

Dobro odcedna mešanica zemlje, ki naj bo nevtralna do rahlo kisla.

Voda:

Zalivamo jo zmerno, a zemljo ves čas ohranjamo rahlo vlažno.

Voda in temperatura:

18°C-24°C, nekoliko višja zračna vlaga (60-70%), svetujemo vlažilec zraka.

Gnojenje:

 V času intenzivne rasti ga redno gnojimo – na cca 14 dni, odvisno od gnojila, ki ga uporabljamo.

Toksičnost:

Ni strupena.

Težave:

Najpogosteje lahko našo rastlino napadejo volnate uši, listne uši, pršice, kaparji in tripsi/resarji. Te lahko preprečimo tako, da rastlino redno pregledujemo in jo preventivno pošpricamo z insekticidom.

V kolikor naši rastlini začne odpadati listje, je lahko to posledica nepravilnega zalivanja – preveč ali premalo. Lahko pa to tudi pomeni, da je v okolici rastline zrak presuh in moramo povišati zračno vlago.

Če se listi začnejo zvijati ali gubati, je lahko naša lončnica preveč izpostavljena direktnemu soncu. V tem primeru jo moramo premakniti v nekoliko temnejši kotiček.

V kolikor začne dobivati rjave konice na listih, je lahko vzrok v prekomerni svetlobi ali pa v gnojilu. V tem primeru jo moramo ravno tako umakniti iz direktnega sonca oz. zmanjšati gnojenje.

Razmnoževanje:

Najlažje jo razmnožujemo s stebelnimi potaknjenci. Spomladi lahko dele stebel stranskih poganjkov »narežemo« na 5-7 cm dolge rastline, katere nato potopimo v rastni hormon. Stebla nato »zapičimo« v lonec, napolnjen z vlažno mešanico zemlje, ter vse skupaj postavimo nekam na toplo, svetlo in vlažno mesto. Vse skupaj traja približno mesec dni, da naša »nova« rastlina požene korenine.